Sucha skóra – czym jest i jak rozpoznać?
skóra sucha charakteryzuje się obniżoną zawartością wody w naskórku i jednoczesnym nieprawidłowym funkcjonowaniem naturalnego płaszcza ochronnego.
w skrócie mówiąc brakuje jej zarówno wody i składników nawilżających jak i składników tłuszczowych czyli lipidów. Zaburzenie wytwarzania lipidów powoduje zwiększoną ucieczkę wody i przyczynia się do nieprawidłowego rogowacenia i złuszczania komórek naskórka.
Nieszczelność bariery hydrolipidowej powoduje większą podatność na podrażnienia i uszkodzenia oraz predysponuje do reakcji alergicznych. Przesuszona skóra twarzy ma skłonność do szybszego powstawania zmarszczek. skóra zawiera blisko 20% całej wody znajdującej się w organizmie (z czego ok. 70% jest w skórze właściwej, a w ostatnich warstwach naskórka już tylko około 13%). W ciągu dnia przez skórę tracimy w granicach od 300 do 400 ml wody. Gdy proces ten jest zaburzony dochodzi do odwodniania skóry.
Jednak nie tylko odwodnienie jest powodem suchości. Tu kluczową rolę odgrywa niedobór lipidów w płaszczu hydrolipidowym skóry. Dobre dla skóry tłuszcze to przede wszystkim ceramidy, których jest ponad 40%, z czego 75% to NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. nie są wytwarzane przez organizm tylko pobierane z żywnością. Konieczne jest więc dostarczenie ich w codziennej diecie.
Najwięcej NNKT zawierają oleje z kiełków zbóż, z awokado, z pestek winogron, z orzechów laskowych, wiesiołek i ogórecznik lekarski. Biorą udział w gospodarce lipidowej wierzchniej warstwy naskórka i produkcji sebum.